Trädgården i Insjön vintern 2009/2010 (webbkamera)

Åter en relativt kall vinter i Mellansverige… I Siljansbygden startade vintern veckan före jul. Dessförinnan var marken bar och otjälad. Stockrosorna vissnade vid Lucia-tid. Trädgården har varit gynnsam för fågellivet. Fortfarande finns det frukt på äppelträden och i rönn och paradisäpplet. Min kardborreodling (för steglitsen) är 3år gammal och först i denna vinter landade de första steglitserna på fröställningarna! Tidigare var det mest grönsiskor som utnyttjat odlingen. Övriga vinterståndare, som tistel, gullris och älggräs, står fortfarande upprätta och nyttjas av främst blåmes och siskor. De nyplanterade aroniorna (med mycket stora, svarta bär som gillas av trastar) är fortfarande för små för att försörja fågellivet.

I november 2009 hade jag en gulhämpling i tallarna. Den sjöng så fint en förmiddag och är nog tillsammans med vinterhämplingen (2004) mitt förnämsta ”gårdskryss”.

Jag satte igång fågelmatningen i augusti för att locka främst unga grönfinkar. Det är läckert att kolla på ca 200 unga finkar som slås om maten. Nu i början av januari har grönfinken dragit söder ut och beräknas återvända ca 25 januari.

 

Fåglarna i trädgården i januari 2010

Just nu har vi flockar på ca 200 björktrastar som stryker omkring i Insjön och fortfarande är kvar i Siljansbygden, tack vare de myckna rönnbären. En koltrast är stationär i trädgården, liksom en bofinkshanne. I de höga tallarna i trädgården, sitter allt som oftast tofsmesar som också brukar gå ner på fågelbordet för att äta främst späck eller talgbollar. Vidare finns det blåmes, svartmes, talltita, entita, kaja, skata, tamduva, mycket gulsparv, pilfink, gråsparv, några siskflockar samt sidensvans i eller kring trädgården. Den större hackspetten är också daglig i sina besök hos mig, men gråspetten och den mindre hackspetten har inte dykt upp än, men finns i granngården, så det är bara att ha tålamod.

Fågelmatningen som bevakas med webbkamera.
Foto: Staffan Müller ©
Det övervakande "ögat".
Foto: Staffan Müller ©

 

Min fågelmatning

Jag laddar mina automater med 80 % solrosfrö, 10 % havre, 5 % hampfrö och 5 % jordnötter.
Tillsammans med talg och främst späck samt talgbollar och diverse frukter gör de mitt fågelbord komplett.

 

Tacksam för rapporter!

Eftersom det är flera 10 000-tals fågelvänner som går in på SOF’s hemsida och tittar på min webbkamera, fattar jag att det syns fler fågelarter än jag har noterat vid mitt fågelbord.

Naturbokhandeln har en tävling för alla rapportörer som skickar in sina ”webbobsar” till min mailadress; staffan.myller@telia.com

Boken ”Mata Fåglar” av Niklas Aronsson, lottas ut bland alla dem som rapporterar fåglar från mitt fågelbord senast den 31 januari!

 

Lycka till med din fågelmatning i vinter och glöm inte rapportera i dina obsar till www.sofnet.org den sista helgen i januari - kampanjhelgen Vinterfåglar inpå Knuten/ViK, 29 januari-1 februari 2010.

Staffan Müller