Skåneresan - Österlen med äppelblom och glador
21-24 maj 2009
På Kristi himmelfärdsdag drog fågelklubben till Skåne för att möta försommaren. Första pausen gjordes vid Tåkern, den kanske förnämsta av Sveriges alla fågelsjöar. Där togs vi emot av Lars Gezelius på fältstationen som berättade om fågellivet vid sjön och de restaureringsåtgärder som genomförts. Vi fick också en guidning i majvivans ängar. På kvällen äntrade vi Branteviks vandrarhem på Österlen och träffade Magnus Ullman som informerade om fredagens exkursion i området.
Fredagen ägnades i första hand åt skjutfältsområdet i Ravlunda, som visade sig innehålla en fantastisk mängd fåglar. Det var framför allt fältpiplärkan och höksångaren som lockade i de öppna fälten. Dessa arter ägnades ett par timmar och var och en av oss fick fantastiska observationer på de ovanliga fågelarterna.
Sommargyllingen sjöng i bokskogen och tillsammans med trädlärkan utgjorde de en märklig ljudkuliss för oss nordbor. I en av granplanteringarna fick vi också kontakt med den brandkronade kungsfågeln. Strax intill Glimminge lyckades vi få se såväl svarthakad buskskvätta som svart rödstjärt. En bonde hade tippat avfall från en kycklingfarm. Där kretsade det 14 glador över deponin. Inalles räknade vi nog in ett par hundra glador under helgen och när helst vi spanade mot himlen såg vi den vackra rovfågeln. Turen med Magnus Ullman, avslutades i Simrishamn och vi observerade bl.a. kaspisk trut och skräntärna i hamnbassängerna. På kvällen genljöd det av lövgrodor i ett dämme intill vandrarhemmet.
Lördagen ägnades åt Kristianstads vattenrike under ledning av en lokal ornitolog; Anette Strand som guidade oss genom Håslövs ängar med rödspov och ängspiplärka. Den vita storken som har sitt främsta tillhåll vid Rinkaby, visade stolt upp sig inför oss. Sen tog Anette med oss till Kappalunds dammar, intill ett nedlagt sockerbruk. Där fick vi kanske resans mest minnesvärda fågelobservation: Pungmesen, som matade sina ungar, en meter ifrån åskådarna.
Resans enda miss, blev gulhämplingen, som normalt sjunger så vackert i tallskogarna kring Åhus. I dag var den tyst, dels p.g.a. den sena timmen och vindbyarna som gjorde den osynlig för oss. Dagen avslutades vid Brösarps backar som stod i full blom av gullviva och backsippa.
Söndagen blev en lång hemresedag som fick ett fantastiskt avbrott, med en paus på Adelövs prästgård i Tranås. Där bjöd Inga Lena och Leif Liljeblad oss på lunch och guidning i konstnärens ateljé.
Avslutningsvis får jag konstatera att alla tycktes nöjda med denna fantastiska resa som uppfyllde allas högt ställda förväntningar, såväl ornitologiskt som socialt. En underbar grupp av ungdomar och äldre samt två suveräna busschaufförer: Stickan från Barbros bussar och Lars Laurell från vår förening, såg till att alla mådde gott.
Håll till godo med resenärernas fantastiska bilder tagna av Kjell Bond och Bogdan Persson!
Ett stort tack till nämnda, samt Anette och Magnus för alla minnesvärda upplevelser! Den här konstellationen gör det enkelt att vara reseledare.
Staffan Müller
Totalt observerades 146 arter under resan. Se artlistan här.
Höksångare (Sylvia nisoria) Kjell Bond © |
Skräntärna (Sterna caspia) Kjell Bond © |
Fältpiplärka (Anthus campestris) Kjell Bond © |
Havsfågelskådning vid Brantevik (Håkan Müller och Martin Linzie) Bogdan Persson © |
Roskarl (Arenaria interpres) Bogdan Persson © |
Ringduva (Columba palumbus) Bogdan Persson © |
Rovfågelspaning (Petrus Tengnér i förgrunden) Bogdan Persson © |
Branteviks steniga strand Bogdan Persson © |
Svarthakad buskskvätta (Saxicola torquata) Kjell Bond © |
Totalt observerades följande 146 arter:
(* betyder att arten sågs under resans gång, men inte i Skåne, utan Tåkern, eller annan lokal längs vägen)
|
|
|