Läsarbrev - 5
Har du fina naturbilder eller en text om fåglar som du vill dela med dig till andra via hemsidan, kan du skicka in dem via e-post. Vi förbehåller oss rätten att välja om de ska läggas in eller inte.
Längre texter bör vara skrivna i Word. Bilderna bör vara i filformat jpg.
sid:| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Gråspett i Kerstin och Lars Laurells trädgård i Källberget i Leksand.
Denna Sparvhök fotograferade Peter Ekström genom sitt fönster i Vikarbyn 21 December 2008 ©Peter Ekström
En fråga från Staffan M : Vad är detta fören fågel som är lika stor som en Grönfink ?
Du lägger in ditt svar i forumet med argument
©Staffan Müller
En rapport på Lavskrika där 2+ 2 individer sågs i trakterna av Risholen under vecka 42 det var Bertil Eriksson som berättade detta
©Kalle Bergström
Hej alla läsare. Nu tänkte jag berätta om onsdagen den 30 juli 2008 när jag och min sambo Johnny tog träekan och rodde ut på Molnbyggen för att meta lite abborre.
Det var en fin sommardag med lite sydliga vindar. Vi styrde båten mot Häfsvik och där ankrar vi ekanen stund och prövar fiskelyckan. Inga nappvilliga abborrar, men vad är det som sitter på en låg sten ca 100 meter från oss ute i sjön? Fram med kikaren och upp med ankaret. Vi måste ro närmare för att se bättre. Jag kan inte på rak arm säga vad jag ser men att det är en ovanlig gäst i våran sjö står helt klart.
När vi försiktigt närmar oss anar fågeln oråd och dyker i och simmar bort från oss. Jag försöker spana av vattenytan men vågorna glittrar och jag kan inte lokalisera honom igen. Vi vänder och återgår till metet igen som inte går något vidare. Jag kan inte sluta tänka på den ovanliga "pippin"och Johnny undrar om vi ska ro tillbaka och försöka få syn på den igen. Jag vill absolut det men förutsättningarna är inte dom bästa. Motvind, handkraft och en stor vågig sjö. Men har vi tur kanske han har simmat runt och gått i land på lövnäsudden lite längre bort. Vi ror (eller rättare sagt Johnny ror) och jag kikarspanar mot udden och stenarna och plötsligt ser jag honom igen. Försiktigare den här gången närmar vi oss och ror runt udden för att inte skrämmas. Nu sitter han lugnare kvar med den skyddande strandlinjen i ryggen. Han är inte helt lätt att se fast jag vet vart han är. Fågelboken är kvar hemma (den brukar annars nästa alltid vara med i ryggsäcken) men ett litet anteckningsblock och en penna ligger där som på beställning. Jag skissar av fågeln, skriver färg, storlek och datum. Sen ror vi försiktigt närmare för att se riktigt bra och till slut hoppar han i och simmar likt en lom ut i sjön igen.
Väl hemma igen tittar jag i fågelboken och konstaterar att det var en Storskarv som hade besökt oss. Ett roligt minne att dela med sig av. Hälsningar Karin Daniels Kråkbodarna
Denna fågel jag såg i Limån. Förmodligen väldigt vanlig men jag hittar den inte i boken. Fotad 22-23 augusti.
Det är en ung Törnskata vilket kan förklara varför du inte har hittat den i boken/Kalle Bergström
©Sven Gräfnings