Fågelbordsinventering

3 mars 2001

Syfte

Lördagen den 3 mars 2001 genomfördes den första "Fågelbordsinventeringen" i Leksand, Insjön, Djura och Siljansnäs.
Det hela gick ut på att försöka inventera våra vinterfåglar som kommer fram och äter på fågelborden. Särskilt intressant tyckte vi det skulle vara att få veta om några av våra sommarfåglar valt att stanna i Leksand över vintern. Ett normalt år hade det även funnits chans att några extra tidiga vårfåglar hade trotsat kylan och redan anlänt.

 

Kåseri

Dagen grydde med ett strålande väder, men tyvär var det ganska kallt. På väg till samlingen vid klubblokalen fick jag syn på ett gäng kråkor som bar sig konstigt åt. Vid närmare kontroll visade det sig att de jagade en havsörn. Örnen slog sig ner i träden vid brofästet på Övermosidan av nya landsvägsbron i Leksand. Jag åkte snabbt bort och hämtade de andra vid klubblokalen så även de fick se örnen. Redan detta möte gjorde att jag kände mig nöjd med dagen innan den egentligen hade börjat. Men det skulle komma mycket mer.

Kylan och sportlovet gjorde att det blev väldigt dålig anslutnig. Men vi delade upp oss i två bilar. Göte, Conny och Mattias drog iväg mot Västanvik och fortsatt bort till Siljansnäs. Inga-Lill, Bogdan och jag (Ulla-Britt) fick distriktet nerstöms älven och runt Insjön. Hemma satt Maggan vid telefonen som spindel i vårt nät och tog emot rapporter från allmänheten.

Vi började kryssa runt på gatorna i Övermo. I Yttermo fick vi den första spännande synen. Två Tallbitar satt i en rönn och åt på frysta bär. De var mycket orädda och Bogdan ålade sig ur bilen för att fotografera dem på nära håll.

Här och där satt det Sidensvansar i små grupper. Men när vi kom till en trädgård i Häradsbyggden fick vi se en flock med 18 st som satt i träden och flög fram och tillbaka till den utlagda maten. En mycket vacker syn. De satt lungt kvar i träden fast vi åkte mycket nära med bilen.Även här försvann Bogdan snabbt ut för att fotografera.
Vi fortsatte sakta genom byarna. Det blev många skrik från Inga-Lill i baksätet "Stopp, backa!" Som tur var höll sig de flesta andra bilarna hemma i sina sköna garage, så vi kunde stå lite hur som helst på byvägarna.

Vi tog en liten matpaus i Insjön, medan vi träffade FaluKurirens trevlige reporter.

Via telefon kom sedan larmet om en Rödhake som tillsammans med en Koltrast festat hela vintern vid ett fågelbord i Insjön. Vi åkte dit, och efter en stunds spanade fick vi se denna lilla sköra sommarfågel.

Därefter stack vi till Djura för att försöka få syn på Bergfink och Turkduva som vi fått in rapport om på morgonen. Bergfinkarna lyckades vi få syn på, men de skygga Turkduvorna gömde sig. Tiden bara rusade iväg, och vi var tvungna att avbryta och återvända till Norsbro för att möta de andra och sammanställa dagens resultat.

Vi var överens om att det hade varit en mycket trevlig dag, och att detta ska återkomma nästa år igen.

Resultat
Resultatet av dagen blev att vi tillsammans såg 29 arter, varav 23 var sådana som kan räknas till "fågelbordsfåglar". Maggan fick ett tio-tal samtal från människor som rapporterade om sina fåglar. De som ringde var väldigt måna om sina fåglar och berättade t.ex. om sina recept på bästa fågelgröten och hur/var man lägger ut maten så att inte skatorna tar den.
Koltrastarna var fler än vi hade räknat med, totalt sågs/rapporterades 14 st från 11 olika ställen.
Det mest sensationella var den Rödhake som hade varit i Insjön hela vintern.
Två Bergfinkar sågs i Djura, men de ska enligt rapporterna vara fyra.
Fem Bofinkar rapporterades in via hemsidan.

Via telefon fick vi rapport från Djura om två Turkduvor, som dagligen förser sig vid fågelbordet.

Vi tackar alla som engagerat sig och hjälpt oss att få ett bra resultat.

Artlista

Fågelbordsarter

Turkduva 2 st i Djura

Tamduva

Sidensvans

Tallbit 2 st i Yttermo

Koltrast 14 st

Rödhake 1 st i Insjön

Talgoxe

Svartmes

Blåmes

Talltita

Entita

Nötväcka

Skata

Kaja

Kråka

Nötskrika

Gråsparv

Pilfink

Bofink 5 st

Bergfink 4 st i Djura

Gråsiska

Grönfink

Domherre

Gulsparv

Större Hackspett

 

 

 

Övriga arter

Havsörn 1 st vid Norsbro

Knipa

Storskrak

Gräsand

Sångsvan

Korp