Morgon på Dragsängarna

28 augusti 2004

Text och foto: Bogdan Persson.

Tio morgonpigga naturnjutare fick god valuta för sovmorgonen som offrats. Dragsängarna är en av kommunens mera lättillgängliga, men ack så trevliga fågellokal.

Vi började exkursionen vid järnvägsövegången och vandrade sakteligen ner mot skogen. Åkrarna "kokade" av småfåglar som var på väg söderut. Gulärlornas flyttning var nog på topp. Blåhakarna tittade upp ur havren titt som tätt. Buskskvättor likaså. Ringduvor och hägrar flög över oss mer eller mindre oavbrutet. Även fiskgjusen passerade, på väg mot morgonfisket i älven, och inte mindre än fyra storskarvar, på väg mot samma destiantion.

Turen fortsatte ner mot vallen och pumpstationen för morgonkaffet. Javisst, fiskgjusen var nu där på plats och visade upp sig på en stolpe! Morgonen kanske mest ovanliga obs i form av en blå kärrhökshanne passerade på andra sidan älven, på lätta kärrhöksvingar. Grårutar, storskrakar och storlom var också en del av upplevelsen. Turen gick sedan runt vallen och en ny rast vid bryggan vid modellflygplatsen. Sädesärlor, gulärlor och ladusvalor jagade insekter på samma låga höjd... ärlorna springande på ärlors vis, medan svalorna flög så lågt det nånsin gick, strykande vingspetsarna i det kortklippta gräset.

Väl framme vid bilarna tog ormvråken avsked från oss med sin kretsflykt över "Ströjavägen".

Fiskgjuse.

Häger.

Spaning på åkrarna.

Ladusvalor på antenn.

På vallen

Flygfältet vid Dragsängarna.