Rovfågelexkursion

4 september 2004

Text och foto: Bogdan Persson.

Rovfågelexkursionen blev inte alls av samma höga klass som fjolårets. Vråksträcket verkade vara försenat, eller så är gnagartillgången vid Häradsbygden mycket dålig i år. På åkrarna där kammade vi i alla fall noll i fråga om "rovisar". Lite bättre blev det på åkrarna vid Dragsängarna. Vi möttes direkt av en kretsande sparvhökshona.... ungfågel. Knappt han höken försvinna innan en vråk uppenbarade sig några hundra meter bort.... bivråk! Och inte blev det sämmre av att den snart satte kurs rakt mot oss..... Den finaste obsen av en bivråk på länge, för underteckand... en bild som etsade sig fast. Även denna fågel var en hona.

Sedan bar det av till fiskodlingarna på Dragsängarna. Förra helgens fiskgjuse satt där (eller var det en annan). Vi fick även bevittna en lyckad fångst av en abborre, eller liknande. Nej, inte i, utan brevid fiskkassarna. Slutligen fick vi även våran ormvråk över åkrarna. 4 rovfågelarter blev facit.

Övrigt:

Blåhakesträcket var fortfarande i full gång, medan gulärlorna verkar ha dragit förbi.

Dragsängarna visade sig vara ett gott ställe för att plocka champinjoner och påpassligt nog hade en av deltagarna med sig sin ihopfällbara svampkorg, som snabbt fylldes. Så kan man också "skåda fågel".

7 personer deltog i exkursionen.

Ledare: Bogdan Persson

Bivråk.

Häradsbygdsåkrarna.

Kanadagäss på linje.

Spaning på Dragsängarna.

Svampplockning.

Champinjonkorg.