Rovfåglar om hösten

25 september 2005

Text och foto Henry Pollak.

Vi var 11 st. fågelintresserade, som samlades vid klubbstugan i Norsbro, och redan 5 min. innan vi skulle samlas flög en Blå kärrhökshona över Limsjön. I övrigt såg vi där ett antal skedänder, krickor,sothöns,knipor och gräsänder. Vi gick sedan till södra tornet där vi även såg brunand, brushanar och kärrsnäppor.

Vi for sedan ut på åkrarna mot Häradsbygden där vi såg två ormvråkar, ett stort antal bergfinkar med inslag av bofink, en flock tofsvipor några stenskvättor och bra många kanadagäss. Här utökade vi antalet skådare till 12 och fortsatte färden mot Dragsängarna,men parkerade bilarna uppe vid järnvägen där vi såg ytterligare en ormvråk.

Nu tog vi en promenad ner till vallen runt Dragsängarna, där vi såg tre hägrar, några unga gråtrutar och storskrakar. Vi gick vidare på vallen och fikade när vi kommit med utsikt över Insjön, där vi såg storlomar, ytterligare sex kärrsnäppor, många krickor och gräsänder samt ett par unga sädesärlor. I slutet på vallen fick vi se en vråk ! på långt håll, som vi inte törs artbestämma helt säkert, men den liknade en bivråk hur som helst. Innan vi kom till bilarna, så hade en kustpipare med sina svarta "armhålor" vänligheten att flyga rakt över oss och påkalla uppmärksamheten med sin typiska vissling. Sedan avslutade vi med en ung duvhök väster om riksvägen innan vi skiljdes åt.

Alla var vi nöjda med vad vi sett denna fina höstmorgon med vindstilla och ett svagt dis, men för årstiden varma vädret.