Hackspettsmorgon (och ugglevaka)

20 mars 2010

Omvända världen!
Hackspettar på ugglevaka och ugglor på hackspettsmorgon samt ”rapphönor”!

 

16 fagra stockholmstjejer som kallar sig ”Rapphönorna”, gjorde hackspettshelgen i Leksand 2010 minnesvärd. Trots det tjuriga vädret och kampen för fågelskådning i snögloppet, var humöret på topp och fågelskådarlyckan trots allt god.

 

Hackspettsexkursion
Marsmornarna brukar vara ytterst stabila sett till väderleken. Dock inte i år! Solen steg upp tillsammans med stormen den 20 mars, vår hackspettsmorgon. Ett 30-tal tappra skådare hängde med på den traditionella rundan från Vägskälet till Djura.
Dagen innan var jag ute och rekade i den 0-gradiga och soliga vårmorgonen och lyckades hänga in 12 gråspettar på mindre än en timma! På exkursionsdagen var det varmt, soligt och blåsigt. Inte en hackspettstrumning vid vägskälet, men väl 2 vackert exponerade sparvugglor!
Efter några stop innan Ljusbodarna utan något ”hackspettsresultat” men massor av mindre korsnäbb, var vi nästan på väg att ge upp morgonen, eftersom det också vid fäboden, var alldeles tyst förutom timmerbilar och skottare.
Äntligen Gråspett!
Ett 10-tal av exkursionsdeltagarna fick sitt ”livskryss” av gråspett i Kanngårdarna i Djura. Efter några hundra försök lyckades vi locka fram en ung hane intill björken vid vägen. Spillkråkor och större hackspettar noterades också under morgonen.

Hackspettsmorgon i Djura.

Foto: Staffan Müller©

Ugglevaka
Rapphönorna från Stockholm, 16 skådarbrudar som sov över i Gryssenstugan, tog sedan med på en ugglevaka som sent skall glömmas. Det började med en trummande tretåig hackspett i nästan kvällsmörkret vid Björbergshälla! Sen hängde vi in inte mindre än 5 sjungande slagugglor i Siljansnäs och en hornuggla som satt och hoade på Fårnäsudden.
Inifrån Gryssenstugan kunde vi sen höra pärlugglan hela natten på tomten utanför.

Söndag morgon
I snöstormen på söndagen, lyckades vi också hänga in en gröngöling som sjöng så vackert i kastbyarna i snöstormen! En järpe behagade också oss vid slyskogen vid sjön Ejen.

Rapphönorna.

Foto: Staffan Müller©