Lomexkursion

30 maj 2010

En vacker morgon samlades ett gäng morgonpigga och förväntansfulla fågelintresserade vid Norsbro för att åka till några av våra lomsjöar. Natten hade varit kall men solen värmde snabbt upp luften medan vi samåkte till sjöarna Gränsen och Gryssen vid Leksands fågelklubbs stuga. Att komma dit ut är alltid lika rogivande, inga störande ljud, bara fåglars läten och suset av vinden i träden. Klubbstugan hade haft övernattande gäster och några passade på att titta in i den fina uppfräschade stugan. Vi samlades nere vid bryggan för att se eller höra om det fanns några storlommar där men inga syntes till, fast jag sett 5 stycken så sent som för några dagar sedan. Göken hördes ropa i… ja vilket väderstreck var det? Söder eller väster? Vi bestämde oss för väster, västergök är bästergök! En trana flög lågt över vattenytan och en drillsnäppa svävade drillande iväg från oss. I den lilla tjärnen där Gryssen mynnar ut såg vi en knipa med dagsgamla ungar på rad som ett pärlband.

I andra änden av Gryssen har Bogdan och Sören förra året byggt en flytbrygga med mossa på. Tanken är att hjälpa storlommarna att slippa översvämmade bon som så ofta drabbar dessa fåglar. Storlommen bygger sitt bo alldeles i strandkanten och efter en regnig period översvämmas då ofta boet. Inga lommar hade ännu byggt bo på flotten men kanske väljer de denna plats när det är dags för häckning.

Vi åkte vidare till Gränsen och vandrade längs stigen ned till slogboden. Nu såg vi dem, 2 storlommar ägnade sig åt fiske och fjäderputsning på andra sidan sjön. Efter en stund kom de simmande mot oss och då dök två lommar till upp alldeles intill oss i viken och lät oss höra sina knorrande läten.

Det är så fint att få se dem på nära håll och med en bra kikare kan man tydligt se den vackra fjäderdräkten i grått, svart och vitt. Bröstet skimrar i purpur när solen skiner och alldeles under hakan syns ett fint vitt pärlhalsband. I sjön fanns även annat att titta på. En gråtrut hade nyss fått 3 små ungar och både fiskmås och fisktärna häckar in denna lilla sjö, så gott om fisk finns det säkert. Sångsvanparet var också på plats och kanske väljer de att häcka här i år.

Efter en fikastund drog vi oss tillbaka mot bilarna och körde mot den lilla myrtjärnen Igeltjärn, strax väster om Yxbodarna. Vi gick en bit ut mot myren och tog fram tubkikarna och där var de! En smålom låg och ruvade i boet medan den andra simmade i tjärnen. Smålommen placerar sitt bo på en grästuva alldeles vid tjärnens kant och just denna tuva har under flera år haft häckande smålom. Tyvärr är det inte alltid som de lyckas med sin häckning då många faror lurar. Vi stannade en stund och njöt av utsikten och doften från myren. En trädpiplärka sjöng i en talltopp, grå flugsnappare hördes och två små krickor kom plötsligt flygande mot oss och landade alldeles i närheten.

Förmiddagens utflykt kändes lyckad och vi åkte nöjda hemåt igen.

Text: Ingela Spegel- Nääs, Foto: Bogdan Persson