Sensommarexkursion vid Dragsängarna och Insjön, 23 augusti 2014

23 augusti 2014

Vi var 4 personer som samlades för en sensommarexkursion. Ja, det kändes som om sommaren redan hade försvunnit. Regnet hängde i luften och det blåste. Men det blev aldrig mer än några lätta regndroppar, och senare mojnade vinden. Vattnet i älven hade stigit något sedan senaste exkursionen för ett par veckor sedan. Utanför gömslet på Dragsängarna fanns det därför ingen sandstrand utan bara gräsytan. Inte en enda vadare såg vi där. På väg tillbaka till bilarna gick vi på vallen, och fick i alla fall höra en storspov och sedan se/höra en eller ett par drillsnäppor.

Istället åkte vi över till Insjön och vandrade ut på Bergkvist-sågens utfyllnad. Det första vi såg var en mindre strandpipare. Den var mycket välkamouflerad stående på bark och grus.

Ute vid slamlagunen upptäckte vi ytterligare en mindre strandpipare. I övrigt syntes inga andra vadare till. Däremot vimlade det av svalor, både ladu- och hussvala samt ärlor, mestadels sädesärla men även ett gäng gulärlor. Vi såg också några krickor och ett par storskrakar.

Innan vi lämnade området spanade vi bort mot fiskodlingen, och såg så många som 8 gråhägrar sittande på kassarna.
Ganska nöjda vände vi hemåt, och då började det komma lite regnstänk igen.

/ Petrus Tengnér