Örnsläpp i Leksand

Leksand, den 24 februari 2010.

Kungsörnshonan "Tua" påträffades kraftigt utmärglad och nerkyld i skogarna i Älvdalen, den 11 januari 2010. Den var i så dåligt skick att den skulle inte ha klarat den nästkommande natten. Örnen hade tur att bli omhändertagen och hamnade hos Sture Stenberg i Tackåsen.

En och en halv månad senare har den ökat i vikt från 3 till 6 kg. Den 24 februari 2010 var det så dags för den att återfå friheten. Och vad passar då bättre än Leksands Fågelklubbs utfodringsplats för örnar. Vi hoppas att den stannar kvar här och tar för sig av fläsket. Örnen är i sin tredje vinterdräkt och var alltså kläckt 2007.

Text och foto: Bogdan Persson och Katarina Paunovic ©

11:25, en solig morgon nära klubbens örnutfodringsplats. En kartong bärs fram... Hans-Olov "Hanse" Olsson. Ur den relativt lilla kartongen.... ...plockas en kungsörn fram, med över 2 meters vingspann.
11:30 Hanse släpper örnen ut i det fria... Den första flygturen slutar i djupsnö, därifrån det är svårt att lyfta. Hanse slänger sig för att fånga in örnen igen.
11:33 Nytt försök görs med hjälp av raketmotorer. Mora Tidning var på plats och fick prova på örnfotografering på nära håll... ...men, även denna gång slutar flygturen i djupsnö.
11:40 Hanse hämtar örnen igen... ...och placerar den på en gren. 11:52 Här får örnen vila ut för att få ner adrenalinet. 45 minuter senare lyckas den få luft under vingarna och flyger mot friheten.
     

Fortsättning...

Det tog 3 timmar. Kl 15:04 landade Tua på själva utfodringsplatsen där Hasse Nydahl lurpassade i gömslet med kameran i högsta hugg. Observera den fortsatt rufsiga dräkten, efter transporten i kartong. Notera även hur ringen har hasats upp på foten och nästan döljs av fjädrarna.

Tua

15:04 Foto: Hasse Nydahl ©