Läsarbrev

Har du fina naturbilder eller en text om fåglar som du vill dela med dig till andra via hemsidan, kan du skicka in dem via e-post. Vi förbehåller oss rätten att välja om de ska läggas in eller inte.

Längre texter bör vara skrivna i Word. Bilderna bör vara i filformat jpg.

 


 

En majdag

Vaknar vid åttatiden. Stiger ut på fäbodbron och möts av en underbar morgon. Soligt, varmt och fåglarna sjunger. Frukosten smakar extra i den härliga miljön. För att göra lite nytta sätter jag mig på trappan och rensar björnmossa. En traktor far hem med en timmerkärra. Sädesärlan har bo ovanför dörren och gillar inte att jag sitter på bron och rensar. För att släppa henne till boet går jag till fejset och då protesterar koltrasten. När jag sedan går till diskstället vid ladan och tvättar händerna stör jag ladusvalorna.

Jag hör "flaskblåsaren", med andra ord enkelbeckasinen, från hästhagen, men jag ser den inte. Gökarna har flugit över mig två kvällar och som de gal, mest från väster, bästergök. Korpen kraxar från bäcken. Utanför fönstret sitter en svartvit flugsnapparhanne och en bofinkshanne på varsin staketstolpe.

På kvällen sitter jag längst ned på trappan och rensar när det plötsligt dyker upp en stor svart galt på vägen. Den kommer uppifrån och lunkar sakta nedför vägen. Han upptäcker mig inte då vinden blåser från fel håll. Jag blir ändå rädd för att han plötsligt skall se mig, känna sig trängd och anfalla. Jag smyger upp för trappan, står i dörröppningen och iakttar honom när han gör en sväng ut på ängen, tillbaks till vägen och sedan nerför backen. Jag känner mig lite omskakad och blir glad när maken ringer i samma minut.

Efter samtalet sätter jag mig och tänker avsluta dagens arbete, när björktrastarna börjar väsnas våldsamt. Jag tänker att nu kommer björnen efter galten, men då kommer trastarna plötsligt över hustaket och mitt huvud. Mitt i flocken flyger en duvhök som trastarna attackerar. Den sätter sig i lönnen vid fejset för att vila, tyvärr bakom en gren. Jag som är beredd med kameran ifall flera grisar skulle dyka upp, försöker ta kort men lyckas inte med att zooma rätt när den lyfter. Häftigt att sitta på första parkett.

Strax efteråt kommer grannen och jag berättar om galten och duvhöken. Åskan mullrar i närheten. Kvällen närmar sig åtta och det är dags för kvällsvard.

Eeva Kaij


 

Ringand i Limsjön

Var ute och "kollade upp" det nya flytgömslet i vassen, den 21 maj. På andra sidan sjön sam det en del vigg och bland dem en som påminde om en ringand. Avståndet var långt och jag hade enbart handkikare till hands. Dessutom dök den hela tiden, så jag gav upp till slut i tron om att jag såg fel. Följande dag var jag till sjön igen. Där stod Andras Kjellman från Borlänge och undrade om det inte var en ringand han hade i tuben. Mycket riktigt var det en ringand! Nu kunde vi se den väl och jämföra i boken. Tydlig ljus ring nära näbbspetsen, något slankare näbb, grå (ej vit) kroppssida, med vitt längst fram mot bröstet, ingen tofs, men väl ett toppigt huvud - allt stämmer.

Bilden tagen den 22 maj 2005.
Bogdan Persson


 

VÅREN ÄR HÄR!

Nu är det vår och för närvarande är det hackspettarnas högsäsong.

Vill Du höra tretåig kan Du bege dig till granskogen vid Järnavägen, vägskälet mot Ljusbodarna.
Mindre hackspett brukar just nu smattra i Hundhagen.

Spillkråka och Gråspett avlyssnas bäst i hagarna i Solberga och Gröngölingen hävdar revir vid flottbron mellan Österfors och Västerfors.

Tranan har anlänt till Limsjön liksom grågåsen och vattenståndet är maximalt uppdämt just nu så det står inte på förrän sjöfåglarna anländer.

Steglitsen sågs senast på annandagen i Insjön och vi när en liten förhoppning om att den skall finna för gott att häcka på Knippboheden.

Väl mött i fågelmarkerna!

Staffan Müller den 31 mars 2005.


 

13 stjärmes i Hundhagen och 18 steglits i Insjön

I går var Per och jag ute i Hundhagen vid lunchtid. Alla mesarna utom Lapp- och Tofs- fanns på plats. Årets första grönsiska var också där.

Björktrast och steglits kan man se om man beger sig till Knippoheden. De håller till bland fågelborden i trädgårdarna.

Ännu ingen lavskrika vid Flymyrkojan. De är nog borta för gott.

Hälsar

Staffan Müller den 2 mars 2005

Steglitser
Stjärtmesar

 

Det är dags nu!

Nu är våren här och ingen kan ändra på Tiden.

Fågelsången hörs såväl i solsken som i snöfall.

Jag vill förmedla några aktuella fågelobservationer som delvis hör Tiden till.

Senaste söndagsmorgonen vandrade bl.a Mats Knutsson och jag förbi Sätergläntan och mellan Knippbodarna och Bäckebo fick vi höra ett järpspel. Ett kvitter som är ganska ovanligt att höra. Ute på åkrarna nedom Timmersmora fick vi se ett ensamt par duvor komma flygande; ringduva och skogsduva!

I går var jag ute för att reka inför Skövde fågelklubbs ankomst. Vid Ljusbodvägskälet vid Järnavägen hördes 2 par tretåig hack, gråspett, spillkråka och det fanns lodjursspår på Yxbergsvägen.

Jobs Lasse och jag begav oss ut på förmiddagen. Först såg vi ett 80-tal grågäss i södra Limsjön. De jagades upp av en havsörn som seglade över sjön i ca 5 minuter. Nästa stopp var Dammskog med gråspett och "morgonljus" sparvuggla. Som avslutning på resan så flög det upp en Kungsörn vid Gryssenstugan som drog mot Draggberget.

Vid samtliga bilstop(7 st) hördes gråspett och en ständig kuliss av bofink och ringduva. Det sist nämna är nog det allra bästa, trots alla örnobsar och spettar.

Ett tips från en nyinflyttad insjöbo;

Bäckebo är kalasområde för järpe och gråspett.

Hundhagen är kanon för stjärtmesobs och mindre hack, gråspett, svartmes och alla andra mesarna!

Skön vår önskar jag Dig!

Insjön den 2 april 2004
Staffan Müller/ 070 - 3 222 34


 

Hej allesammans igen.

Nu har jag fått historien om den ringmärkta ortolansparven, skriven av ringmärkaren Svein Dale. Så här skriver han om fågeln i fråga:

"Hei igjen Bogdan

Som Trond kanskje har nevnt for deg så driver jeg et forskningsprosjekt på hortulan i Norge i forbindelse med mitt arbeide på Norges Landbrukshøgskole. Kort fortalt er målet å forstå hvorfor bestanden av hortulan går tilbake og hva som kan gjøres for å hjelpe arten. Jeg har holdt på siden 1996, og den viktigste måten jeg skaffer informasjon på er gjennom fargeringmerking av flest mulig individer i Norge. De siste årene har det vært omkring 150 hanner i Norge og av dem har mer enn 75% vært fargemerket. Totalt har nå ca 700 individer blitt ringmerket (voksne og unger).

Historien til E832890 (eller xGu=OlBl som jeg kaller ham etter fargeringene) er som følger. Han ble merket som voksen fugl (2K+, men trolig 2K) 23. mai 2001 på en torvdriftsmyr ved Strætkvern i Våler kommune. Han fikk tak i hunn og hadde vellykket hekking. Tre unger ble merket 16.6 (dessuten 2 uklekte egg i redet). En av disse ungene kom tilbake i 2002, og opprettet territorium bare 150 m fra fødestedet, og faren kom også tilbake det året (til samme territorium som året før). I 2002 fikk faren tak i hunn og hekket trolig vellykket, mens sønnen forble ungkar.

I år har ikke xGu=OlBl blitt sett i våre studieområder, og det var svært overraskende at han ble funnet i Sverige. Vi har observert en rekke lang-distanse forflytninger innen den norske bestanden (opptil 45 km mellom territorier, og til og med 43 km mellom territorier samme år), men slike forflytninger utføres nesten alltid av ganske unge hanner (innen første sesong, eller mellom første og andre sesong som voksne - jeg snakker ikke om spredning fra fødestedet), og sannsynligvis som en følge av at de ikke har fått tak i hunn i sitt første territorium. Så vidt jeg husker har faktisk sønnen gjort en langtur siden i fjor, og dratt til Reinmyra som er ca 20 km lenger sør (men jeg har ikke årets oversikter foran meg her på kontoret), men at faren har dratt enda lenger er svært uvanlig. Mon tro om han hadde bestemt seg for å opprette territorium ved Insjön, eller om han var på trekk og på vei hjem til Norge? Det siste ville være merkelig siden funnstedet ligger rett øst for Strætkvern.

Med hilsen,
Svein Dale"

Hälsningar:
Bogdan Persson
Insänt 24 juni 2003


 

Den 14 maj 2003 hittade Pär-Arne Svensson från Insjön, en död ringmärkt fågel, utanför sitt hem. Fågeln hade flugit in i den glasade altanen och förolyckats. Han tog fågeln till mig på jobbet och jag kunde berätta för honom att det var en ortolansparv. Ovanligt fynd i sig. Då jag tittade på dess fötter förvånades jag av att fågeln förutom "vanliga" ringen även hade 3 färgringar. Sådana används ibland för att skilja åt olika individer i fält i en mindre population. När vi tittat närmare på ringen visade det sig att fågeln kom från Norge. Jag tog kontakt med Riksmuseets Roland Staav och bifogade dessa två bilder tagna med digitalkamera. Fick svar av Roland att ortolansparven är mycket ovanlig i Norge. Den förekommer endast en liten del av landet och fågeln som jag hade i frysen var den första ringmärkta norska ortolansparven som påträffats i Sverige! Detta förklarade varför sparven även bar på färgringar. Några närmare detaljer kunde jag inte få direkt, men när Roland väl tagit kontakt med norska motsvarigheten till Riksmuseet, så skulle han återkomma. Fortsättning följer således...

Hälsningar:
Bogdan Persson
Insänt 19 maj 2003


 

Hej
Skickar här två vårbilder tagna i april för några år sedan i södra Spanien.

Jag har redan haft flera tranbesök här nära tomten.

Hälsningar
Kjell Wallberg
Olsbacka, Falun
Insänt 12 april 2003


 

Hej på Er!


Vi vill tacka för den fantastiskt fina helg vi fick uppleva hos er de första dagarna i april. Trots närmast stormvindar tidvis fick vi många fina naturupplevelser i er mycket vackra kommun. Vi gläder oss länge åt det fina mottagande vi fick och det mycket ambitiösa och trevliga program ni hade ordnat åt oss.
Varma skådarhälsningar

Åke Abrahamsson
Skövdes och Falköpings Fågelklubbar
Insänt 10 april 2003


 

Hej.

Framför igen vårt tack till klubben och Bogdan för en fin fågelmorgon. Vadarna var inte tillsagda att närvara men det gjorde inget. Många fåglar på vattenspegeln och i den glittrande solen visade upp sin lekfullhet och sina stolta profiler. I Hundhagen fick vi vår morgonkonsert.

Tack
Mats och Börje.
Insänt 20 april 2002


 

Hej

En liten hälsning från en medlem i Falun.

Skickade tidigare bilder från bl.a. Australiens regnskogar.
Nu kommer i stället en Labb från Svalbards isiga vidder (aug. 2001) Vi kryssade runt Svalbard i nio dagar med fantastiskt väder och midnattssol och många oförglömliga natur och djur/fågel upplevelser. Rekommenderas - men dyrt.

M V H
Kjell Wallberg
Insänt 10 april 2002


 

Hej.

Tack för en fin utflykt till falkarnas klack och spettarnas skogar. Tre ställen samma morgon och förmiddag var något extra. Att få höra gråspettens läte sker inte alltför ofta. Den tretåiga hade lämnat spår efter sin ringdans runt granarna.

På hemvägen passade vi på att åka till Kloster. Där tittade en spillkråka ut ur sin nya bostad i en asp och slängde nyspettad flis omkring sig. Vid älvens strand slog sig två ormvråkar ned i solskenet och värmde sina frusna kroppar.

Om det blir några bilder kommer de så småningom.

Börje och Mats från Hofors
Insänt den 6 april 2002


 

Hej på Er

Skickar två bilder som jag vill ha hjälp med artbestämningen av.
Jag vet att det finns många duktiga ornitologer i klubben så jag hoppas på klargörande svar via e-post

Insänt av Kjell Wallberg den 15 januari 2002

 


Den här granen finns att beskåda i Yxbodarna och det är spillkråkan som varit framme. Tydligen är det hästmyror som varit värda denna enorma arbetsinsats. Jag har sett många imponerande spår efter spillkråkor men det här var helt outstanding. Det är min fru Margareta som studerar resultatet.

Insänt av Ragnar Nyberg den 19 juni 2001.

 

 

 

 

 

 

 


 

Läsarbrev 2013

Läsarbrev 2012

Läsarbrev 2011

Läsarbrev 2010

Läsarbrev 2009

Läsarbrev 2008

Läsarbrev 2002-2005