Läsarbrev - 8

Har du fina naturbilder eller en text om fåglar som du vill dela med dig till andra via hemsidan, kan du skicka in dem via e-post. Vi förbehåller oss rätten att välja om de ska läggas in eller inte.

Längre texter bör vara skrivna i Word. Bilderna bör vara i filformat jpg.

 



20 januari 2010

Ibland behöver man inte gå så långt!

Fredagen var trist, grå o totalt färglös. Inte mycket motiv idag, småfåglarna vid torpet hade heller ingen lust att posera vackert . BerguvPå kvällen satt jag o surfade runt på internet som jag äntligen har tillgång till igen efter månader av krångel. Vid 22-tiden var det dax för kvällsrundan med dogsen o drog på mig kläderna.... Stack ut huvudet o vad får jag se... En berguv sittandes i björken, mitt framför mitt köksfönster!!!!!!!!! Hastigt fick hundarna gå in igen....jag rusade runt som en yr höna o fick till slut ihop alla kameragrejer.... Ut o upp med stativet...på med kameran...ratta för fullt på alla knappar.....shit...vad ska jag ha för inställningar??? ....Attans....glömde trådutlösaren inne.... Ut igen.... Riktade gluggen o zoomade in....jo....den satt kvar!!!!

Under tiden jag stod där o knäppte allt vad jag orkade fick jag höra på håll ytterligare en uv locka ca 300 meter bort. Skymtade den mellan trädtopparna men det var ingen idé att ge sig dit för att kolla närmare. Under en hel timme fick jag se o höra den mytomspunna Bubo Bubo. En tackar och bugar för den fantastiska upplevelsen!!!

Utanför köksfönstret!!!

Marie Gillander ©

 


 

7 mars 2010, Grängshammar

Kalkhungriga korsnäbbar

Jag tog mig en fototur ner till mitt favoritställe idag där finns alltid något att fotografera. Gamla ruiner, sjöar, åar o små bäckar. Rikt djurliv med både vildsvin, varg, lo o sist men inte minst en stor variation fågel arter som gråspett, den mindre hackspetten, rosenfinkar o stenknäck var några av de spännande arter jag fick se.

Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra), hanne.
Foto: Marie Gillander ©
Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra), hona.
Foto: Marie Gillander ©

Den mindre korsnäbben hade fullt upp med sina parningsritualer o hanarna flög omkring flaxades med sina vingar samtidigt som de sjöng glatt!

På de gamla ruinerna landade korsnäbbarna, både honor o hanar, o åt av vad jag förmodar är kalkrik sten. De riktigt knastrade i näbbarna när de satt där o försökte få loss bitar o jag hade turen att få både en hona o en hane med på bild som dokumentation. Kanske alla utom jag vet av att de äter sten men jag tyckte det var spännande att få uppleva något jag aldrig sett förut=))

Marie Gillander


09 mars 2010

Se 2 filmsnuttar från örnutfodringen i Leksand. Följde med Bogdan en solig vårvintermorgon.

Hälsningar från Katarina Paunovic

Katarina Paunovic ©


4 juli 2010

Stare med två kullar 2010

3 starholkar i trädgården har gett 3 starkullar under tidigare år. Som regel har ungarna i alla holkarna flugit ut mellan 2 – 6juni och därefter ”rantat” omkring med övriga starar i Insjön på maskrosfälten här omkring.
Just i år hände något märkligt här hemma...
Dels kom stararna väldigt sent (+ 1 vecka), sen blev årets ungar flygfärdiga en vecka tidigare än normalt (omkring den 27 maj). Dessutom började alla de tre paren i min trädgård att bygga ett nytt bo samma dag som ungarna blivit flygga. Det kändes konstigt med starar som flög med färska och gröna daggkåpeblad in i holken. På våren brukade de annars plocka torrt gräs för sitt bobygge!
Två av häckningarna av andrakullen, avbröts inom några veckor, men den tredje har fullföljt och nu sitter ungarna i holkhålet och tittar ut på sin blivande livsmiljö.
Endera dagen flyger de ut och jag hoppas få vara med när de kastar sig ut.
Jag ställer mig många frågor inför denna sena häckning:

  • Är det vanligt med en andrakull hos stararna?
  • Varför blev det ett ”kollektivt beteendemönster” hos alla starfamiljerna i trädgården, just i år?
  • Vad hände med ungarna i förstakullen, vilka bevisligen inte fick växa upp i frihet med sina föräldrar, eftersom de var upptagna av en andra kull?
  • Vad kommer att hända med de nya ungarna, som inte har samma flygförmåga som de äldre syskonen, ifall de nu skulle råkas i ”storflocken” från slutet av maj, som fortfarande finns kvar i Insjön?

Jag återkommer med svar ifall jag får några!
Glädjen att ha skriande starungar i holken efter midsommar är i alla fall stor!

Staffan Müller


22 november 2010

Hälsningar från Småland!

Brorsan Peter från Reftele, ”mobbar” mig med bilder som han eller hans fru tagit.

Kolla här!

Berglärkan har vi nästan aldrig i Leksand!

Staffan Müller

 

 


 

 

Läsarbrev 2013

Läsarbrev 2012

Läsarbrev 2011

Läsarbrev 2010

Läsarbrev 2009

Läsarbrev 2008

Läsarbrev 2002-2005