Läsarbrev - 2
Har du fina naturbilder eller en text om fåglar som du vill dela med dig till andra via hemsidan, kan du skicka in dem via e-post. Vi förbehåller oss rätten att välja om de ska läggas in eller inte.
Längre texter bör vara skrivna i Word. Bilderna bör vara i filformat jpg.
080326
Nu har orrarna börjat spela i Siljansnäs ! SMHI lovade sol idag så jag var ute tidigt i morse men när jag kom fram började det snöa och blåsa.
Men vad gör det när man får se 20 orrtuppar och en tjädertupp komma inflygande och landa vid den gamla tallen.
©Sven Gräfnings
20080405 I dag tidlig kom stararna hem till sin starholk här i Tasbäck. Vi har tre till fyra par här på sommaren, så blir det nog också i år hoppas jag. Det har kommit massor med bofinkar också till ufodrings platsen i trädgården, det er sällan som jag har sett så stora flockar. ©Kjell Strömsmoen
|
|
|
080318 Hej Leksands fågelklubb !
Såg en fågel jag aldrig sett förut i Siljansnäs igår. Bifogar några dåliga bilder. Den flög o satte sig i en hög tall. Därför har jag fått lov att delförstora så det är ingen vidare skärpa. Hoppas du kan se vad det är. Jag får det till en varfågel
Sven Gräfnings
Insjön den 17 mars 2008
Äntligen är våren här även om det just idag har kommit lite pudersnö i Siljansbygden!
Kom förresten från Sveriges ornitologisak förening/ SOF’s guideutbildning i Höganäs i natt och kan bara rapportera att våren känns ”trygg” åtminstone i Skåne.
Conny Land som också var med på utbildningen kan tillsammans med undertecknad, rapportera om årets första bofinksdrill i strandskogen på Kullaberg. Där satt också ringduvan och sjöngs på sin karaktäristiska strof.
Så, som sagts: ”Äntligen!”
I torsdags morse gick jag på Dragsängarna och hörde första Dubbeltrasten, det var också ett vårtecken för oss i Dalarna.
Redan i onsdags hörde Petrus Tengner Tranan vid Limsjön. Limsjön fylls på nu och dammluckorna är isatta så att vi skall ha full vattenvolym i våtmarken till senast 1 april.Då är det läge att förlägga sitt skådande vid en av länets finaste fågelsjöar!
På Limsjösidan kan du se senaste rapporten från Limsjön (Svalan-Dagens Fågel) och vilka arter som har rapporterats i år från sjön
Tills Limsjön är vattenfylld(vilket brukar ta ett par veckor) så vill jag rekommendera en tur på ”Ljusbodvägen” för att lyssna på Hackspettar och övriga skogsfåglar.
Starta vid Dala Järna-vägen och gör ett stopp innan Lindbodarna(just där hygget tar slut vid krönet av backen). Där finns såväl mindre hack som gråspett till avlyssning.
Kolla också efter skogsduva där!
Sen tar Du en paus vid vägen när Du kommer fram till Balkbodarna. Där sitter just nu såväl Tretåig hack och Spillkråka!
Jag har ännu inte kollat om Gröngölingen sitter och spelar i Österfors vid Marielundsbron i Djura.
Är tacksam om Du rapporterar den på hemsidan, eftersom den är en raritet för oss i Leksandstrakten!
Hundhagen är också på gång och fågelmatningen där fortsätter fram till 1 maj.
Området är väl värt ett besök och här kan Du pricka in såväl den mindre hackspetten som gråspett!
Svartmesen och de andra mesarna har Du på två meter och jag rekommenderar kaffekorg så att Du kan sitta i lugn och ro och invänta tättingarna!
Hemsidan vill han in alla rapporter om gröngölingar i Leksands kommun, eftersom de är så ovanlig hos oss.
Gröngölingsbilden som har tagits av ©Kent Ove Hvass är helt underbar
Som, Du ser är det mycket hackspettar just nu.
Så blir det fram till den riktiga våren anländer och jag hoppas att Du håller Dig till godo med det som vi har att erbjuda!
Insjön den 17 mars 2008
Staffan Müller
Tack´ o herre, hör min bön!
Nu är det liv och rörelse i fågelbon. Sänder en bild som är ganska talande, då det gäller vår hotande miljö om man nu vill lägga till fantasin
©Kjell Strömsmoen
Vit krage, ljusbeige krage och mörkbeige krage
Ringtrasten (Lanioturdus torquatus) har idag 080428 rapporterats från Siljansnäs
©Ingmar Lind
Insjön den 17 april 2008
I morse var det en underbar tid för att snoka rätt på nya fågelmarker.
Jag landade i Sätra strax norr om Leksboda och promenerade den väg som avgränsar det nybildade naturreservatet söderut. Strax väster om ”Bragehall” finns det en stickväg in till vänster ifall man kommer från riksvägen.
Här finns det fortfarande gammelskog kvar söder om reservatet och i morse fick jag kontakt med såväl, tretåig, spillkråka och gröngöling. Vid ett par tillfällen stötte jag också upp järpe som har perfekta marker i denna skog!
Passa på och besök denna skog, jag tror nämligen att den är anmäld som avverkningsbar! I morgon besöker jag Skogsstyrelsen och hoppas att de kan ge lugnande besked! F.ö var det gröngöling och mindre hackspett i Nybodalen samt tretåig och spillkråka i Digerberget!
Staffan Müller
Grönsiskan kallas Grönnsisik i Norge... mitt hemland, der den också har det mer exclusive namnet "nordisk papegoja". Om man tror att det er en enkel sak för våra fåglar att skaffa föda på kalla vintern, så titta på bilderna. Det går mycket energi, bara för att frigöra ett frö från en lärk-kotte. ©Kjell Strömsmoen |
0080409
Såg en fågel i trädgården idag som jag inte kan placera. Stor som en gråsparv, hoppade runt under fågelbordet med de andra fåglarna letandes mat. Det var två exemplar plus en massa bofinkar.
Vad är det ?
©Sven Gräfnings
Det är en Järnspar
Läsarbrev 2013 |
Läsarbrev 2012 |
Läsarbrev 2011 |
Läsarbrev 2010 |
Läsarbrev 2009 |
Läsarbrev 2008 |
Läsarbrev 2002-2005 |