Läsarbrev 2015, 2016 & 2017

Genom att bidra med texter och bilder om fåglar eller natur kan du dela dina upplevelser med oss andra. Vi publicerar bidraget på vår hemsida och/eller i vår tidning Fåglar i Leksand. Skicka gärna in ditt bidrag med e-post: sekreterare@leksandsfagelklubb.se

Bilder bör bifogas i filformatet “jpg”.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och att välja om bidraget skall publiceras.


En skön unge. (Täby, våren 2017)

Igår gick Brigitte och jag Angarnsjöängen runt, en slinga på ca 7 km, lika Limsjön. Vi kunde konstatera att vattennivån är väldigt låg. Mest var det grågäss och tofsvipor i farten. Brun kärrhök såg vi vid ett par tillfällen över vassarna. Ett par Steglitsar fladdrade förbi. Vid Näsby slott finns en kattuggleunge. Dess utveckling har vi följt sedan dunstadiet. Bilden är tagen vecka 719. Vi har sett den i samma träd hela tiden. När nu träden slagit ut är den mycket svårare att få syn på, men den verkar vara stationär än så länge. Sannolikt är den fortfarande beroende av att bli matad. En skön unge!

Brigitte och Anders



Sidensvansar i Leksand, 24 januari 2017

Till frukosten kommer varje dag en flock sidensvansar och gör oss sällskap. De sitter i trädet utanför vårt köksfönster. Vi bor en trappa upp i hyreshuset, så de är inte rädda på något sätt. De värmer sig i solskenet och de värmer oss med sitt sällskap. Ett kärt möte med sköna fåglar.

Mats och Eeva


Slaguggla i Laknäs (Feb. 2016)

I november 2015 hade jag förmånen att få studera en slaguggla, ca 40 - 50 cm hög. Den satt i en björk endast 50 m från huset och solade sig från kl 11.00 till kl 16.00. Den var helt orädd och satt kvar trots att jag gick ganska nära med kameran. Den verkade sova och rörde bara lite på huvudet när jag flyttade mig närmare för att kunna ta bilden.

En skön och lång fågelskådning, hälsar Maud

 


Tjäder äter stenar (jan. 2015)

Den här tjädern fann vi idag mitt på vägen, Perusgattu, mitt i Tällberg. Många var ute och promenerade och bilar trafikerade vägen. Tjädern brydde sig inte om varken bilar eller människor. Vi trodde först att den var skadad. Efter en stund när den ätit grus från vägen, flög den upp i ett träd
i en villaträdgård och verkade till synes helt frisk.

Tjädern äter grus för att ha dessa som kvarnstenar till barren och annan hård mat de äter på vintern.

Maud B Nilsson




 


 

       

Läsarbrev 2014

Läsarbrev 2013

Läsarbrev 2012

Läsarbrev 2011

       

Läsarbrev 2010

Läsarbrev 2009

Läsarbrev 2008

Läsarbrev 2002-2005