Familjenyheter och andra rapporter om "våra" falkar

Senaste rapporten om respektive falk är överst i respektive ruta.


Djurmofalkarna

Honan, Eva-L8, med beteckningen E8 är kläckt på avelsstationen i Kungälv. Fem veckor gammal placerades hon ut på ett berg i Leksand, där hon tog sina första vingslag. E8 minns knappast något av sin tid före Leksand. Hon betraktar Siljanstrakten som sitt hemmaområde.

Att hon klarat den kritiska ungfågelperioden fick vi veta först år 2000, då hon samhäckade med den numera avlidne falken Knut. Knut och E8-an fick en son, Jesper. Jespers öde är i skrivande stund okänt.


E8 som ung 1998, Foto Bogdan Persson

Du känner igen E8-an på att hon är större än hannen. Så är det alltid hos pilgrimsfalken. Hon bär en blå ring på vardera foten.

 

 


Honan E8, fotograferad år 2000, Foto Bogdan Persson

Hannen, DeO, har beteckningen D0 och är ett år yngre än sin nyblivna hustru. Han tog chansen att hoppa in i familjen, sedan Knut omkommit. D0 är kläckt 1999 och släpptes från samma berg i Leksand, där E8-an tog till vingarna ett år tidigare. Det är inte mycket känt om hans liv sedan september 1999. Ingen hade sett honom fram till den 9 april, då han dök upp på Djurmo Klack tillsammans med E8-an. D0-an har en blå och en svart ring.

 

 

 

 


Hanen D0, vid utsättningen i Leksand 1999, Foto Bogdan Persson

Till minne av falken Knut

Knut var kläckt 1996 och frisläppt från Leksansbröd bageriets silo i Häradsbygden. Som ung tränade han jakt på fjärilar och andra större insekter. 1998 återsågs Knut i Borlänge och Gagnef, och var det första tecknet på att pilgrimsfalken åter kommer att häcka i Dalarna. Året därpå hade han med sig en äkta Halländska. Honan var dock för ung och häckning uteblev. Knut hittade tillbaka till Dalarna, även år 2000. Nu hade han med sig honan E8, som du kan se häcka i Djurmo Klack. De fick tillsammans en son. Det såg ut att ett långvarigt förhållande var inlett då båda falkarna återvände i år. Knut hittades tyvärr, död den 20 april och ersattes av D0-an. Något som den nya hannen inte känner till är att Knut är den biologiske fadern till ungarna på Djurmo Klack. En sista hälsning från Dalarnas "första pilgrimsfalk".

 


Falkhanen C2 "Knut" (1996-2001)
Foto Bogdan Persson

Falkhonan S7 "SELMA"

Rapport från Christer Andersson 19 juni 2001:
Selma har misslyckats med sin häckning. Det blev aldrig några ägg. Men hon håller till vid sitt berg tillsammans med en jämnårig hanne. Ibland är hon i Varbergs hamn, igen. Båda var ju förstagångshäckare och oerfarna, så kanske därför det gick som det gick.

Enligt Christer Andersson har nu (=maj 2001) honan S7, frisläppt i Dalarna 1999, hittat en partner och sökt upp ett berg en bit från favoritsittplatsen i Varbergs hamn. Hon har parat sig med hanen och vi får se om det blir häckningsförsök. Intressant i så fall - första gången en falk utsläppt i Dalarna söker sig till Västkusten. Hon härstammar från OH i Bohuslän.

 

Selma som dununge
Foto Bogdan Persson