Rapport från 2013 års inventering av storlom och smålom i Leksands kommun
2013 års inventering av storlom och smålom har i år omfattat 15 storlomssjöar och 9 smålomstjärnar. Jag har haft god hjälp av Bengt Andersson, Sören Stenberg och Petrus Tegner vid inventeringarna. Målet har liksom tidigare säsonger varit att täcka in så många sjöar, vid så många tillfällen, som möjligt för att få en heltäckande bild av lommarnas häckningsframgång i Leksand kommun. Inventeringen är ett projekt inom Leksands fågelklubb och ingår även i Svenska lomföreningens (Projekt LOM) riksomfattande inventering av storlom och smålom i Sverige.
Sjöarna har delats in i sex geografiska inventeringsområden: nordvästra, västra, sydvästra, sydöstra, norra samt nordöstra Leksand.
Smålom: Vid inventeringen av de 9 tjärnarna St Budtjärn, V. Gansåstjärn, Igeltjärn, Åstjärnen, Skafttjärn, Sundslidtjärnarna, Stångtjärnen, Gäddtjärnen samt St. Lindtjärn fann man smålomspar i samtliga i början av säsongen och i de flesta sågs smålom ruvande på bo. I Gäddtjärnen observerades en ruvande smålom på en flytande ö mitt i tjärnen. Alla paren utom i Gäddtjärnen, V. Gansåstjärn och i St. Lindtjärn fick 1-2 ungar, sammanlagt fick 5 par 8 ungar vilket är ett gott resultat detta år.
Storlom: Vid inventeringen av de 15 sjöarna fann man storlom i alla sjöar utom i Salutjärn och Lövladstjärn. Storlommarna sågs oftast i par men även andra grupperingar förekom. I Hyttsjön, Yxen, Oppejen, Gyllingen och Siljan (Östanholsviken) sågs par med 1 till 2 ungar i respektive sjö. I Gyllingen sågs i början av sommaren 3 ungar varav 1 uppnådde storleksklass 4 i september. I Hyttsjön sågs i slutet av juli 2 ungar i storleksklass 3, i Yxen i augusti 1 unge storleksklass 4, i Oppejen i augusti 2 ungar storleksklass 4 samt i Siljan- Östanholsviken i augusti 1 unge storleksklass 4. I övriga sjöar, Salutjärn, Lövladtjärn, Brossen, Öradstjärn, Gäddtjärn, Opplimmen, Brasjön, Gränsen, Gryssen och Åskaken, valde storlommarna att inte häcka eller misslyckades med ev. häckningar av okänd anledning. I Siljan var 2013 vattennivån stabil under häckningstiden vilket resulterade i att paret klarade 1 unge. Vattennivån höjs vanligtvis av kraftbolagen under slutet av maj till i början av juni, den tid då storlommen bygger bo vid strandkanten.
Häckningsframgången för storlommarna har inte varit så bra i år i Leksands kommun med endast 5 lyckade häckningar och sammanlagt 7 ungar.
Ingela Spegel- Nääs Projektledare för lominventeringen i Leksands fågelklubb